Patarimai

„Vyno guru“: konjakas ir tai, ko apie jį galbūt dar negirdėjote

Kasmet mūsų šalyje galime suskaičiuoti daugybę skirtingų švenčių ir poilsio dienų, kurias tautiečiai skiria pramogoms ir šventėms, stengdamiesi atitrūkti nuo kasdienio gyvenimo ritmo ir įprastinių rūpesčių. Tačiau neretai švenčių metu žmonės vartoja įvairius alkoholinius gėrimus, tarp kurių dažnai būna vynas, alus, konjakas, šampanas, viskis ir kt. Todėl kiekvienas žmogus turėtų elgtis atsakingai ir suprasti kuo negalima piktnaudžiauti. Kaip bebūtų, kai kalba pakrypsta apie šimtmečių istoriją turinčius visame pasaulyje populiarius alkoholinius gėrimus, tokius kaip jau minėtas konjakas, įdomu įvardinti bent keletą įdomių faktų, kuriais pasidalina „Vyno guru“ https://www.vynoguru.lt/lt/viskis-konjakas-brendis-alus-alkoholiniai-gerimai/filtravimas/cat/konjakas.

  • Konjakas (Cognac) – tai brendžio rūšis, tokį pavadinimą gavusi dėl Prancūzijoje esančio miesto Cognac pavadinimo.
  • Konjako ištakos mena XVI a., kuomet danų naujakuriai atvyko į šį Prancūzijos regioną norėdami įsigyti druskos, medienos ir vyno. Tačiau keliaujant namo jie susidūrė su sunkumais bandydami išsaugoti vyną, todėl buvo priversti surasti geresnį būdą. Tuomet jie ėmė distiliuoti vyną, paverčiant jį „eau-de-vie“ (vynuogių spiritu, kuris yra 70-72 proc. stiprumo). Tai buvo geras sprendimas vyno išsaugojimui, tačiau galiausiai jie suprato, kad antrasis distiliavimas gėrimą pavertė visiškai kitokiu. Būtent taip atsirado brendis. Tiesą sakant, žodis „brendis“ atsirado iš daniško žodžio „brandewijn“, kuris reiškia „degintas vynas“.
  • Brendis šiandien yra gaminamas visame pasaulyje, tačiau tik brendis, kuris yra pagaminamas Prancūzijos Cognac regione ir vadovaujantis labai griežtais reikalavimais, gali būti vadinamas konjaku.
  • Konjakas yra gaminamas iš baltojo vyno, naudojant tik labai specifines vynuogių rūšis.
  • Baltasis vynas, kuris yra naudojamas konjako gamybai, privalo būti pagamintas iš ne mažiau kaip 90 proc. Ugni Blanc, Folle Blanche arba Colombard vynuogių. Likę 10 proc. gali būti išgauti iš Folignan, Jurançon blanc, Meslier St-François, Sélect, Montils arba Sémillon vynuogių.
  • Ideali patiekiamo konjako temperatūra yra tarp 15 ir 18 laipsnių Celsijaus. Jei konjakas būna pernelyg šiltas, jis per daug greitai išgaruoja, prarasdamas savo skonį ir kvapą.
  • Pasaulyje yra apytiksliai 200 konjako gamintojų.
  • Tarp pačių populiariausių pasaulyje konjako gamintojų yra „Hennessy“, „Pierre Ferrand“, „Martell“, „Rémy Martin“, „Courvoisier“ ir kt.