Patarimai

Geidžiamiausių dovanų sąraše – naujausios technologijos

Artėjant didžiausioms metų šventėms, aplanko ne tik jaukus laukimo jausmas, bet ir dovanų pirkimo karštinė: ką dovanoti? Daugiau nei pusė apklaustų lietuvių atvirauja labiausiai nenorintys gauti keraminių statulėlių ir puodelių (32,7 proc.), o labiausiai apsidžiaugtų sulaukę išmaniųjų technologijų ir kitų technikos priemonių (39 proc.).

Kauno pramogų ir prekybos centro „Akropolis“ inicijuotos apklausos rezultatai atskleidė, kad kalėdinės dovanos lietuviams yra itin reikšmingos. Daugiau nei pusė apklaustųjų jų svarbą dešimties balų sistemoje įvertino 8-10 balų.

„Žmonių požiūris į dovanas tampa vis labiau atsakingas, todėl jos yra prasmingesnės. Jei seniau dovanų bumo sulaukdavome kone paskutinį savaitgalį prieš šventes, dabar pastebime priešingą tendenciją – jos nuosekliai planuojamos jau rudenį, o perkama atsižvelgiant į gavėjų poreikius, stilių, atsisakoma simbolinių, nuasmenintų dovanų“, – pastebi Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Kuodytė.

Augančias lietuvių pastangas išrinkti patinkančias kalėdines dovanas rodo ir apklausos rezultatai. Beveik pusė apklaustų lietuvių tvirtina perkantys tai, kas patiktų jų artimiesiems. Kitu atveju dovanojamos praktiškos ir lengvai pritaikomos dovanos (27,2 proc.). „Anksčiau vyravęs požiūris dovanoti tai, ką pats norėtum gauti, po truputį užleidžia vietą į gavėją orientuotoms dovanoms,“ – teigia B. Kuodytė.

Per šias šventes lietuviai labiausiai tikisi gauti ne tik išmaniąsias technologijas, bet ir pramogų bei poilsio kuponus (35,3 proc.), knygas (19,5 proc.), rūbus ir papuošalus (19,1 proc.), grožio (18 proc.) ir buities (17,5 proc.) priemones.

Tuo tarpu labiausiai nepageidautinų dovanų sąraše po statulėlių ir puodelių lietuviai rikiuoja grynuosius pinigus (27,4 proc.), kojines (23,9 proc.), prausimosi priemones (21,5 proc.) ir maisto produktus (19,3 proc.).

Anot B. Kuodytės, pastarųjų metų praktika rodo, kad žmonės tikisi gauti mažiau, bet labiau apgalvotų dovanų. „Kalėdų klasika tapusios kojinės ar prausimosi priemonės savaime nėra blogai, tačiau tokia dovana yra laukiama, kai jūsų artimiesiems nuoširdžiai jos reikia“.

Visų norams įtikti sudėtinga, todėl paklausti, kaip elgiasi gavę nepatinkančią dovaną, beveik pusė respondentų atsakė mandagiai padėkojantys, bet vėliau dovanos nenaudojantys. Užsienyje populiarus gautų dovanų grąžinimas į parduotuves Lietuvoje dar neprigijo – 38,4 proc. lietuvių teigia atrandantys būdą, kaip panaudoti netinkantį daiktą.

Apklausą atliko tyrimų bendrovė „Synopticom“ rugsėjo 2-6 dienomis. Jos metu apklausti 544 respondentai iš visos Lietuvos.

https://logon.lt/